100. obletnica rojstva Janeza Kolenca

V Krajevni knjižnici Mirna smo včeraj obeležili 100. obletnico rojstva profesorja, pesnika, pisatelja, prevajalca in literarnega publicista Janeza Kolenca, ki se je rodil Janezu Kolencu in Frančiški Kolenc, roj. Zaplatar, 23. oktobra 1922 na Mirni.

Za uvodna pozdrava gostom, sodelujočim in obiskovalcem sta poskrbela direktorica Knjižnice Pavla Golie Trebnje Andreja Pleničar in župan Občine Mirna Dušan Skerbiš, ki nas je razveselil z dobrimi novicami glede novih prostorov knjižnice.

Predstavili smo Kolenčevo življenje in delo. Iskrena hvala Mirnčanoma Barici Kraljevski in Zoranu Remicu, ki sta interpretirala njegove pesmi. Glasbeno so večer popestrile pevke ŽePZ Zimzelen z Mirne z zborovodkinjo Tanjo Udovč.

Še posebej hvala dolgoletnemu prof. slovenskega jezika na Osnovni šoli Mirna Ivanu Gregorčiču, sprva učencu in nato prijatelju Janeza Kolenca, ki nam ga je predstavil v bolj osebni luči s kopico anekdot in tako poskrbel za piko na i.

Veseli nas, da je prireditev obiskala Kolenčeva hči Doris, ki nam je posredovala osebne fotografije prof. Kolenca za razstavo fotografij in njegovih del, ki smo jo pripravili ob dogodku.

Razstava je do nadaljnjega na ogled v knjižnici na Mirni.