Noč z Andresenom

Na mednarodni dan knjig za otroke, 2. aprila, obeležujemo rojstni dan enega izmed največjih pravljičarjev vseh časov, Hansa Christiana Andersena. Knjižnica B. Beneše Buchlovana s Češke je pobudnica in koordinatorica prav posebnega mednarodnega projekta Noč z Andersenom, v katerem sodeluje že preko 1.600 knjižnic in šol na Češkem, Slovaškem, Poljskem, Hrvaškem, v Avstraliji, Grčiji, Španiji, Keniji in drugod po svetu, skupaj v 16 državah. Pri nas se je prva projektu pridružila Knjižnica Antona Tomaža Linharta iz Radovljice.

Noč z Andersenom poteka tako, da otroci od 6. do 9. razreda dejansko preživijo noč v knjižnici, kjer se na različne zabavne načine spoznajo z delom in življenjem H. C. Andersena. Poskrbljeno je za hrano, pijačo in varnost otrok. Najbolj utrujeni si lahko tudi odpočijejo na improviziranih ležiščih.

Vedno poskrbimo za posebne goste, kot je frizer, gledališka skupina, slikarka, imeli pa smo tudi že kuharsko delavnico. Zjutraj se prebudimo s telovadbo, starše pa povabimo na skupen zajtrk, kjer prijetno poklepetamo in se poslovimo.