Spominska soba Pavla Golie

Obujanje spomina na Pavla Golio v rojstni Občini Trebnje

Trebnje, rojstni kraj akademika Pavla Golie, je prvikrat obudilo spomin nanj avgusta 1969, ko je Slovenska akademija znanosti in umetnosti na Golievi rojstni hiši odkrila spominsko ploščo. Kmalu zatem je tedanji župan mag. Ciril Pevec predlagal, naj bi v občini Trebnje brali za Golievo bralno značko. To se je zgodilo že v šolskem letu 1969/70; prva podelitev je bila ob Golievem rojstnem dnevu v aprilu 1970. Osnutek za značko je naredil akademski kipar Stane Jarm po portretu akademskega slikarja Božidarja Jakca.

Hkrati z bralno značko pa so skušali Pavla Golio tudi širše predstaviti; to je pripomogla razstava v nastajajoči občinski knjižnici v Kulturnem domu v Trebnjem. Gradivo za razstavo so pripravili zagnani ravnatelj Knjižnice Mirana Jarca Bogo Komelj v sodelovanju z Jožetom Zupanom in ob veliki pomoči Golieve sestre Cirile Perič in njene hčerke Marjane Perič. Ko se je knjižnica v sedanjih prostorih 1983. leta poimenovala po Pavlu Golii, je v njeni čitalnici Pavel Golia dobil svoj stalni kotiček. Ker pa so se knjižne police veliko bolj širile kot prostor, se je moral tudi Goliev kotiček umakniti.

A spomin na akademika Pavla Golio medtem ni zamrl; občina Trebnje je 10. april, obletnico rojstva spoštovanega umetnika, 1996. leta razglasila za spominski dan občine Trebnje. Ko se je v Trebnjem 2003. leta oblikovala stalna razstava Rastoča knjiga, je v njej Pavel Golia dobil osrednje mesto. V aprilu 2005, ob desetem Golievem spominskem dnevu, je bila doslej tudi največja razstava o trebanjskem rojaku. Medtem je Knjižnica Pavla Golie vzpodbudila vseslovensko akcijo, da bi zbrali vsa izvirna Golieva dela. To pa je bil samo uvod v SPOMINSKI KOTIČEK, ki se je odprl v Knjižnici Pavla Golie 3. decembra 2005, ob veselem dnevu kulture, kot smo poimenovali obletnico rojstva Franceta Prešerna.  Osnova za Goliev spominski kotiček je bilo gradivo, zbrano pred več kot 30 leti, obogateno z Golievimi deli, ki so se doslej že zbrala, dodano pa je bilo tudi gradivo, ki govori o današnjih odmevih na delo akademika Pavla Golie, pesnika, dramatika in ravnatelja osrednjega gledališča – Drame.

V vitrini je poleg družine Golia več osebnih dokumentov, med njimi fotokopije rojstnega in domovinskega lista, rokopisov ter poročnega lista – malokdo ve, da je bil Pavel Golia poročen z obetavno pianistko Dano Kobler, ki pa je zgodaj umrla, fotografija Vavpotičevega portreta Pavla Golie, fotografija rojstne hiše na Golievem trgu ter potrdilo o sprejemu članstva v SAZU.

Sobo pa od letošnjega leta krasijo tudi stilsko dovršeni in udobni stoli, ki so polepšali in obogatili našo spominsko sobo Pavla Golie. Z največjim veseljem jih bomo uporabljali na vseh naših prireditvah, ki jih organiziramo v knjižnici Trebnje, naši bralci revij pa bojo po novem brali veliko bolj udobno in sproščeno. Tudi na tem mestu se zahvaljujemo podjetju M TOM d.o.o. iz Mokronoga, ki nam je stole podarilo.

Če bi obiskovalci želeli organiziran ogled Golieve spominske sobe, lahko to po dogovoru stori tudi največji poznavalec:
• Jože Zupan, avtor razstave (tel.: 07/ 30 40 776)