Znane so nagrajenke natečaja

knjižnica pavla golie trebnje

V Knjižnici Pavla Golie Trebnje skupaj z LAS Suhe Krajine, Temenice in Krke raziskujemo in obujamo kulinarično dediščino Dolenjske.
K sodelovanju smo povabili tudi prebivalce področja LAS Suhe krajine, Temenice in Krke, ki zavzema območje štirih občin: Trebnje, Ivančna Gorica, Dolenjske Toplice in Žužemberk.
Z nami ste delili recepte in tako sodelovali v natečaju za tradicionalni dolenjski kuharski recept. Recepte je pregledala strokovna komisija in izbrala tri najboljše, ki jih nagrajujemo.

Prvo mesto v natečaju zaseda gospa Anica Oblak Janko. Poleg velikega števila tradicionalnih receptov lokalnega okolja imajo recepti gospe Anice posebno vrednost v zgodbi jedi. To so zgodbe o izvoru in dediščini posamezne jedi, ljudeh, ki so jih pripravljali in uživali, priložnostih, ko se je posamezna jed pripravljala. Govorimo o vsakdanjih jedeh, prazničnih jedeh, jedeh, ki so jih nekoč pripravljali ob kmečkih opravilih. Prav tako je bila zgodba jedi podkrepljena z opisi številnih šeg in navad iz lokalnega okolja (peka prazničnih kruhov, ptičkov iz testa, poprtnika, jagenjčka z belim ledom za obhajilo ali birmo, Miklavževih parkljev…). Zgodbe jedi spremljajo tudi stari pregovori in reki. Iz vsega navedenega je razvidno, da je gospa Anica opravila temeljito raziskovalno delo.
Drugo mesto v natečaju je pripadlo gospe Majdi Gazvoda. Recept gospe Majde ima zanimivo zgodbo o vrnitvi družinskega člana v domovino in ponovnem srečanju z jedjo.
Tretje mesto v natečaju pa zaseda gospa Ruža Kumar. Njej posebej drag recept skrbno hranijo in ga iz roda v rod prenašajo že štiri generacije.

Vsi sodelujoči so lahko sodelovali z več kuharskimi recepti, bolj kot sam recept pa je bila pomembna “zgodba recepta” (ob kateri priložnosti se je jed kuhala, kaj vam recept pomeni, je jed jedla kakšna znana oseba, izročilo recepta …).
Veseli nas, da ste nam zaupali svoje tradicionalne recepte, ki bodo objavljeni v knjižici receptov. S tem bomo preprečili, da bi recepti šli v pozabo, kar pa bi bila nepopravljiva škoda.