Dan knjižnice

 

Knjižnica je fizični in virtualni prostor učenja, prireditev, srečevanja in navdiha v lokalni skupnosti, informacijski center ali tretji prostor druženja, socialnega mreženja in demokratičnega sodelovanja. Trebanjska knjižnica, z namenom promocije vseh svojih dejavnosti, že nekaj let organizira Dan knjižnice s celodnevnim bogatim programom. Hkrati je dogodek tudi uvod v poletne počitnice. Letos smo Dan knjižnice praznovali v sredo, 8. 6. 2022.
Že v ponedeljek, 6. 6. smo v sklopu Dneva knjižnice skupaj z JSKD OI Trebnje povabili naše najmlajše na Otroško rajanje, kjer so uživali ob predstavi V knjigi skriti zaklad. Pravljična vila je po predstavi poskrbela za otroške poslikave obraza, škrat navihanček pa za velikanske milne mehurčke.
S praznovanjem smo nadaljevali v sredo, 9. 6. 2022, ko smo vsem novim obiskovalcem knjižnice omogočili brezplačen vpis, v naši bukvarni pa smo obiskovalcem ponudili knjige po simbolični ceni. Dopoldne nas je obiskalo okrog 240 otrok trebanjskega vrtca, ki so uživali na plesno-gibalni in ustvarjalni delavnici. Program smo nadaljevali s predstavitvijo Oculus VR očal za vse ljubitelje virtualnega sveta. Na Dan knjižnice smo pripravili otvoritev interaktivnega zaslona Naši kraji na dotik. Popoldne so na svoj račun ponovno prišli najmlajši obiskovalci, ki so uživali ob ustvarjanju umetnin iz peska in ob bleščečih tatujih. Odrasli so se medtem ustavili ob stojnici Centra za krepitev zdravja ZD Trebnje, kjer so dobili koristne nasvete o zdravem življenju. Za zaključek pestrega dne pa smo se v Kulturnem domu Trebnje sprostili ob ogledu monokomedije Ljubezenski oglas.
Dan knjižnice s svojo pestro ponudbo vsebin je bil izjemno dobro obiskan pri vseh dogodkih in ponovno smo uporabnikom, tudi mnogim novim, pokazali, da je knjižnica mnogo več kot samo izposojevalnica knjig. Je tretji prostor, kjer se vse generacije prebivalcev srečujejo, izobražujejo, zabavajo in kvalitetno preživijo svoj prosti čas. Dogodke ob Dnevu knjižnice je sofinancirala Občina Trebnje.