20. maj je svetovni dan čebel

20. maj je od leta 2017 svetovni dan čebel. Za to je zaslužna prav Slovenija, ki si je v okviru Organizacije združenih narodov (OZN) skladno s pobudo Čebelarske zveze Slovenije prizadevala razglasitev svetovnega dneva čebel. Te si s svojo neizmerno pomembno vlogo v naravnih ciklusih svoj »praznik« več kot zaslužijo.
In tega se ljudje premalo zavedamo! Ravno zato so se slovenski čebelarji zavzeli za razglasitev svetovnega dneva čebel, katerega namen je ozaveščanje o pomenu čebel in čebelarstva.

»Čebele so eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja tako dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in ohranjanju zdravega okolja ter biodiverzitete. Znanstvene študije dokazujejo, da so v zadnjem obdobju čebele vedno bolj ogrožene. Le s skupnim prizadevanjem lahko poskrbimo za varstvo čebel in njihovega življenjskega prostora,« so o neizmernem pomenu teh drobnih živalc zapisali na uradni spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.

Ali ste vedeli, da:

  • morajo čebele obiskati več milijonov cvetov in preleteti 150 tisoč kilometrov, da proizvedejo kilogram medu?
  • morajo na Kitajskem v okraju Mao opraševati cvetove ljudje ročno zaradi izumrtja žuželk zaradi rabe insekticidov in uničevanja narave?
  • so že stari Egipčani, Grki in Kitajci zdravili s čebeljo injekcijo?
  • kmetje v Afriki ogradijo svoja polja z verigo, na katero je privezan čebelji panj, iz katerega pridejo čebele in popikajo slona, ko se le-ta dotakne verige ter ga na tak način preženejo?
  • obstaja robočebela – leteči robotek v obliki čebele, ki pa žal ne more pridelati medu, lahko pa bi pomagal pri opraševanju?