Razstava rastlinskih dišečih svečk

V prazničnem decembru smo za vas v prostorih knjižnice Trebnje pripravili razstavo ekoloških dišečih svečk in voskov izpod rok lokalnih ustvarjalk Mateje in Tjaše, ki delujeta pod imenom JAAC & ZAAK – naravi prijazni.
 

Tjaša in Mateja sta prijateljici iz študentskih let. Imata veliko skupnih interesov, kot je ljubezen do narave, vsega preprostega, potovanj, kuhanja in še veliko drugega. Obe imata vseskozi željo v življenju doseči še “nekaj”. Tako sta bili kar nekaj časa v iskanju ideje, kaj skupnega bi lahko ustvarili. Obe sta veliko razmišljali in brskali po spletu. Utrnilo se je kar nekaj idej, vendar nobena ni imela tistega “nekaj”, da bi se je resno lotili. Potem pa je skoraj kot strela z jasnega prišla ideja o svečah! Želeli sta narediti nekaj novega, nekaj boljšega, bolj prijazne sveče! Ker je obema blizu narava in zavedanje onesnaževanja planeta, sva vedeli, da je to tisto pravo. Temeljito sta raziskali slabosti “običajnih sveč” in prišli do zaključka, kakšen velik vpliv imajo na onesnaževanje okolja. Pa ne le embalaža, temveč tudi toksini, ki se sproščajo pri gorenju, pri čemer zna biti sporen tako vosek (predvsem parafinski), vsi aditivi, ki jih vanj dodajajo, kot tudi stenj. Vedeli sta, da je njuna ideja prava in da morata poskusiti!

Njune svečke so rastlinske, okolju prijazna. Čisto prvi imata embalažo, ki kot odpadek ne bremeni okolja! Na to sta res ponosni! Embalažo, ki jo lahko odložite kar v smetnjak z biorazgradljivimi odpadki. Veliko pozornosti sta namenili tudi zunanjemu izgledu svečke. Listki različnih barv ponazarjajo naravo, vso minljivost in hkrati svobodo. Prepričani sta, da je produkt atraktiven na svetovnem trgu, saj zaenkrat ni produkta med svečami za enkratno uporabo, ki ne bi bil skoraj brez odpada oziroma z njimi ne bi onesnaževali okolja. Od vsega tega pa smo najpomembnejši mi, ljudje, naše zdravje, mar ne?

Njuna vizija je, da postaneta prvi v izdelovanju čajnih sveč rastlinskega izvora z biorazgradljivo embalažo za enkratno uporabo, ki bo imela atraktiven dizajn in bo med čajnimi svečami definitivno izstopala.

Mateja in Tjaša komaj čakata, da vse kar imata povedati in pokazati delita tudi z vami, zato vabljeni v knjižnico kjer si lahko ogledate razstavo njunih izdelkov.