Super smo to izpeljali

Knjižnica Pavla Golie Trebnje je v petek, 12. novembra 2021, že sedmič organizirala strokovno posvetovanje Poti do knjige, tokrat z mednarodno udeležbo. Srečanja, ki je zaradi resnih epidemičnih razmer potekalo spletno, se je udeležilo okoli 100 udeležencev. Letos izbira osrednje teme dogodka ni bila težka. Srečali smo se pod skupnim naslovom KNJIŽNICA : KORONA = 1 : 0 ali Kako smo knjižničarji (v kozji rog) ugnali korono. Knjižnice smo namreč pomemben del družbe, ki se od lanskega leta soočamo z izzivom, kako delovati, da bomo v okviru javne službe, ki jo izvajamo, dosegale družbeno korist ter pozitiven vpliv na posameznika in družbo. Epidemija korona virusa je lanskega marca zaprla tudi vrata knjižnic, zato sta se je spremenila izposoja knjižničnega gradiva oz. način dela v celoti.
Delo v knjižnici smo hitro prilagodili razmeram. Uporabnike smo privajali na uporabo elektronskih virov, ki jih knjižnica ponuja. Poleg iskanja v različnih bazah podatkov so uporabniki v elektronski obliki lahko brali knjige in časopise ter poslušali zvočne knjige. Spodbujali smo jih k spletnemu vpisu in podaljševanju članstva prek storitve Moja knjižnica ter uvedli spletna plačila.

Ker je uporabnik intuitivno v središču naše pozornosti, smo se na posvetovanju upravičeno spraševali:
– Smo bili v tekmovanju s korona virusom uspešni?
– Kaj bi lahko v »korona času« naredili drugače/bolje/hitreje?
– Delujemo v dobro uporabnika, korona virusa ali obojega?
– Smo dovolj inovativni?
– Kje še vidimo rezerve za optimizacijo in učinkovitost delovnega procesa knjižnic?

O omenjenih dilemah smo razpravljali z avtorji trinajstih prispevkov, ki si jih lahko ogledate na našem YouTube kanalu. Prispevki so prihajali iz različnih panog družbe, ki jih je čas, ki ga živimo zadnje leto in pol, bolj ali manj postavil na preizkušnjo. Poleg številnih knjižničarjev iz vse Slovenije so svoje koronske izkušnje s prisotnimi delili tudi novinarka in voditeljica na TV Slovenija Barbara Vidmajer, založnik Igor Blažina in Vlatka Lemić, predsednica združenja Icarus Hrvaška. Naj bodo predstavljene vsebine vsem knjižničarjem v pomoč in podporo pri nadaljnjem delu.