Spet praznujemo

Kmalu za praznovanjem 90. letnice delovanja naše knjižnice, spet praznujemo. Tokrat ne samo mi. V tednu med 15. in 20. novembrom praznujemo vse splošne knjižnice!

Zaradi posebnih razmer, dogodkov ne moremo organizirati v takšnem obsegu kot smo jih pred pojavom Covida. Skromno bomo posebno pozornost posvetili BRANJU – bralni kulturi in bralni pismenosti, obenem pa želimo opozoriti na bogate knjižnične zbirke, ki jih hranimo splošne knjižnice.
Knjižnica Pavla Golie Trebnje je že 90 let tukaj za vas. Dostopna vsem prebivalcem in svoje storitve ponujamo tako v obliki osebnega pristopa kot tudi preko različnih digitalnih platform, kot so video vsebine in predavanja po spletu. Branje pripomore k boljšem spominu in osredotočenosti, k razvoju domišljije in nenazadnje tudi k sprostitvi. Številne knjige ali zbirke so namenjene določenim ciljnim skupinam, tudi ranljivim skupinam, kot so starejši, slepi in slabovidni ter vsem tistim, ki jim je zaradi različnih razlogov dostop do knjižničnih storitev otežen oziroma jim branje predstavlja težavo ali pa preprosto ne najdejo časa za branje. Zato lahko izbirate med zvočnimi knjigami, ki so preko knjižnice v elektronski obliki brezplačno dostopne v aplikaciji Audibook ali pa kot zgoščenke v prostorih naših knjižnic.

Tudi v času epidemije se trudimo za naše bralce in za čim večjo dostopnost gradiva. V knjižnici Trebnje smo pripravili razstavo zvočnih knjig. Zvočne knjige so namenjene vsem tistim bralcem, ki bi si želeli več brati, a jim pomanjkanje časa tega ne dopušča. Zvočne knjige BEREMO Z UŠESI kjerkoli in kadarkoli, npr. med vožnjo z avtom, z avtobusom, z vlakom, med sprehajanjem, med športnimi aktivnostmi, med kuhanjem, med pospravljanjem in med številnimi drugimi aktivnostmi.
Poleg tega so avdio knjige namenjene tudi številnim ranljivim skupinam ljudi, kot so starejši, slepi in slabovidni, ter vsem tistim uporabnikom, ki jim je zaradi različnih razlogov dostop do knjižničnih storitev otežen, oziroma jim branje z očmi predstavlja težavo. Navodila za knjižnično izposojo avdio knjig so dostopna v videu na povezavi: https://youtu.be/qR_EEVK14Ps

V tem tednu novim članom podarjamo letno članarino otroke pa vabimo na ogled lutkovne predstave, ki bo v sredo, 24. 11. 2021 ob 18h v Kulturnem domu Mirna.

Živimo in delamo v času, ko je zaupanje najpomembnejša vrednota, ki pomirja in obenem odpira možnosti za prihodnost. Porast uporabe digitalnih knjižničnih storitev, ki jih imajo člani na voljo, kaže na posebnost časa, v katerem živimo.

Knjiga v fizični in e-obliki še vedno ostaja nepogrešljivo sredstvo za krepitev duha in uma.