Trebnje je bogatješe za knjigobežnico

Gotovo ste med sprehodom že opazili hišice takih in drugačnih oblik, v katerih so shranjene knjige. To so KNJIGOBEŽNICE. Namenjene so izmenjavi knjig brez članarine in drugih obveznosti. Delujejo po principu »prinesi in odnesi knjigo ter uživaj v branju!« Tako je raznoliko branje različnim generacijam dostopno tudi zunaj knjižnic; hišice pa so dokaz, da smo ljudje tudi na tak način pripravljeni izboljšati kakovost življenja v svoji okolici.

Tudi Trebnje je bogatejše za novo knjigobežnico. Našli jo boste v Športnem parku Trebnje prepoznali pa jo boste po škatlasti obliki, ki jo krasijo čudovite barve, ki kar vabijo k ogledu. Nastala je v sodelovanju s Šolskim centrom Novo mesto, Srednjo strojno šolo, kjer so dijaki renovirali in za nadaljnje ustvarjanje pripravili star hladilnik. Končno podobo pa ji je nadela naša ilustratorka Maja Kastelic. Knjižničarji smo jo napolnili z zanimivimi in raznovrstnimi izvodi knjižnega gradiva. Hišico bomo z gradivom polnili tudi v prihodnje, in ob njej pripravili tudi kakšen dogodek oziroma druženje. Postavitev knjigobežnice je sofinancirala Občina Trebnje.

Otvoritev knjigobežnice smo združili s podelitvijo priznanj prizadevnim bralcem, ki so tekom poletja uspešno opravili poletni bralni izziv. Vsi, ki so poleti prebrali šest knjig, ki so ustrezale devetim zahtevanim kriterijem so imeli včeraj čast spoznati novo knjigobežnico in prejeli praktično darilo. Za piko ni i pa so si v Kulturnem domu Trebnje ogledali še pelin komedijo Trgovina s samomorilskimi pripomočki po literarni predlogi Žige Valetiča.

Kakor je knjižnica prostor srečevanj in druženj, naj to velja tudi za KNJIGOBEŽNICO. Naj hišica živi, projekt pa ljudi spodbuja k branju in medsebojnemu izmenjevanju knjig.