Zbiramo spomine

Zbiramo spomine: Šege in navade vašega kraja – od setve do žetve

Se še spomnite jedi, ki niso smele manjkati ob poroki ali za božič? Iz česa ste naredili velikonočne butare? Katere pesmi ste peli ob žetvi in košnji? Še znate napovedati dobro letino?

V preteklosti smo ljudje veliko bolj dosledno živeli v sožitju z naravo. Človek se je ravnal po soncu in luni, kar se kaže predvsem v slovenskih šegah in navadah. Vsakodnevno delo na polju in obeleževanje različnih praznikov je narekovalo tudi prehranjevalne navade.

Če želite z nami deliti fotografije, dokumente, predmete ali spomine v povezavi s šegami in navadami vašega kraja, kot so martinovanje, setev, koline, ličkanje koruze, mlatev ipd., vas vabimo k sodelovanju v četrtek, 22. aprila 2021, med 11. in 18. uro v Osrednji knjižnici Trebnje.
Če na omenjeni datum ne utegnete, nas pokličite na telefonsko številko 07 34 82 111 (Patricija Tratar) ali na e-naslov patricija.tratar@tre.sik.si in dogovorili se bomo za individualni obisk.

Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.

Zbiranje gradiva na temo šeg in navad bo na omenjeni dan v času odprtosti knjižnic potekalo tudi v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, Ljudski knjižnici Metlika, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica, Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Kočevje in Knjižnici Miklova hiša Ribnica.

Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja!