S knjižnico v počitnice

Knjižnica Pavla Golie Trebnje

Šolsko leto v  katerem smo nanizali zanimiva doživetja, nova znanja, pa tudi nove prizkušnje in izzive je že skoraj za nami. Smo tik pred koncem in misli že uhajajo v poletje, sonce, morje in počitnice seveda.

Da pa bomo počitnice vsi skupaj lažje počakali za vas pripravljamo celodnevni dogodek, ki smo ga poimenovali S knjižnico v počitnice.

Vabimo vas, da se nam pridružite v četrtek, 17. 6. 2021, na ploščadi pred Knjižnico Pavla Golie Trebnje.

Tekom dneva pripravljamo številne dejavnosti:

Beremo s tačkami
V naši knjižnici že nekaj let sodelujemo s Terapevtskim društvom za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Našim bralcem, ki težje berejo oz. ne marajo brati, omogočamo “terapijo” branja. Program izvajajo terapevtski pari (psi s svojimi vodniki), ki so za tako delo še dodatno usposobljeni. Terapevtski psi vzbujajo zaupanje, so ubogljivi, zanesljivi, otroci se jih lahko dotikajo, božajo. V njihovi družbi je branje vznemirljivo in nekaj posebnega. Vodnik psa je usposobljen moderator, ki s pomočjo svojega psa spodbuja in usmerja otrokovo aktivnost, sodeluje pri branju in pomaga pri razumevanju prebranega besedila. Spoznajte psičko Haiti in vodnico Dragico, ki se nam bosta pridružili in se predstavili.

Delavnica slikanja na planto
Otroci bodo slikali podobe živali na platno z akrilnimi barvami. Pod budnim očesom zelo dobro poznane trebanjske umetnice Nataše Zaletel. Pred kratkim je na državni razstavi – klasicizem, z naslovom Pikapolonica prejela certifikat kakovosti. Ob tej priliki ji tudi mi čestitamo.

Pravljčna urica in ustvarjalnica
Najlepša popotnica za življenje, ki jo damo otrokom, so pravljice. Ob branju le-teh se vedno znova vrnemo v svet domišljije in čarobni svet otroštva, ki tako nikoli ne mine. Pravljične urice približajo otrokom svet pisane besede in spodbudijo potrebo po branju. Pridružite se pravljičarki Mojci in skupaj boste odpotovali v pravljični svet.

Lutkovna predstava Fižolček, Ogelček in Slamica (Po motivih slovenske ljudske pravljice iz Saržente pri Čedadu)
Le kdo ne pozna pripovedke o Fižolčku, ogelčku in slamici? Poučna zgodbica, ki prihaja iz krajev okoli Čedada govori o tem, zakaj imajo vsi fižolčki bel šiv na trebuščku. Ta znana slovenska ljudska pravljica se v lutkovni izvedbi ni pojavljala prav pogosto, saj smo jo najprej poznali, kot radijsko igro, leta 2006 pa jo na oder postavila novomeška lutkovna skupina Lutkomotiva.
Organizator: JSKD OI Trebnje
Režija, scenografija in lutke: Lutkomotiva
Glasba: Tomislav Jovanović
Igrajo: Marko Guštin, Erik Staniša, Polonca Bartolj, Janez Badovinec
Primernost:3+
Trajanje: 30 minut

Predstavitev knjige Kam z mulcem po Sloveniji
Štiri mamice, prijateljice iz gimnazijskih let in vse strastne raziskovalke sveta, so začele pred leti na svojem blogu zbirati in zapisovati ideje, doživetja in vtise z družinskih pustolovščin od blizu in daleč. Cica Gajić Grabovac, Iva Jarm, Tina Djinovski in Urša Marinko so s svojimi družinami prečesale tudi Slovenijo in tako se je z leti nabrala prava zakladnica idej za izlete. Njihovi preverjeni nasveti in namigi iz prve roke so zbrani v novem priročniku za aktivne družine Kam z mulcem po Sloveniji.
Vsi, ki želite čim več prostega časa preživeti z mulci aktivno in v naravi, boste na predstavitvi knjige Kam z mulcem po Sloveniji dobili kar nekaj idej.

Vabljeni, da se nam pridružite!