33 odprav Vikija Grošlja

V ponedeljek, 11. 3. 2024 ob 19.00 vas vabimo v Osrednjo knjižnico Trebnje, gost bo Viki Grošelj s potopisom Mojih 33 odprav v najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta. 

Viki Grošelj je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov. Je avtor trinajstih knjig in soavtor več kot dvajsetih. Grošelj je objavil tudi številne članke v naših in tujih revijah ter časopisih. V svojih knjigah poleg alpinističnega dela odprav opiše tudi pokrajino, v kateri se osvojene gore nahajajo, zgodovino te dežele in v kakšnih razmerah danes živijo ljudje. V knjižnici Trebnje bo govoril o zadnji knjigi Mojih 33 odprav v najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta.

»Viki Grošelj je ena ključnih osebnosti slovenskega alpinizma in eden najboljših alpinistov na svetu. Slog in način plezanja sta bila za Vikija vedno zelo pomembna. Že na svoji prvi odpravi se je s prijatelji leta 1975 povzpel na vrh Makaluja po prvenstveni smeri preko južne stene. Njegov moto je: Alpinizem je pustolovščina v najbolj plemenitem, najčistejšem in najbolj pozitivnem pomenu te besede. Hojo in plezanje čez Nepal od juga do severa in od vzhoda do zahoda je posvetil nepalskim domačinom in jim s svojim humanitarnim skladom pomagal zlasti po potresu leta 2015. Viki odlično združuje vrhunske aktivnosti s pripovedovanjem zgodb. S svojim odnosom do obeh dejavnosti je postal del velikih zgodb tradicionalnega alpinizma.« (Reinhold Messner)

Vabljeni.