Petra Pogorevc in Jožica Avbelj v knjižnici Trebnje

V ponedeljek, 3. 10. 2022, ob 19. uri se bo, v Knjižnici Pavla Golie Trebnje, pogovor vrtel okrog nedavno izdanega biografskega romana Joži: Biografski roman o življenju Jožice Avbelj. Pogovarjale se bodo Jožica Avbelj, Petra Pogorevc in Simona Lužar.

Avtorica biografskega romana o življenju Jožice Avbelj je Petra Pogorevc. Dramaturginja, urednica, publicistka in kritičarka, ki je pred dvema letoma napisala uspešnico Rac: Biografski roman o življenju Radka Poliča, je tokrat med platnice ujela še eno legendo slovenskega gledališča, igralko Jožico Avbelj.  Nastala je knjiga Joži: Biografski roman o življenju Jožice Avbelj.

Naključje je hotelo, da se je Jožica Avbelj rodila ravno v letu, ko je na Čopovi ulici zaživelo Mestno gledališče ljubljansko, ki se mu je pridružila takoj po študiju in mu ostala zvesta vse življenje. Potem ko je gor zrasla na kraški burji, se je s staršema in sestro iz rodne Postojne preselila v Ljubljano, kjer se je po končani osnovni šoli in gimnaziji vpisala na AGRFT. Študirala je dramsko igro in umetniško besedo. Že med študijem je navdušila v legendarni uprizoritvi Spomenik G. Postala je sinonim za mlado igralko, ki vehementno vstopa v slovenski gledališki prostor, saj obvlada totalno gledališče in vsa razpoložljiva izrazna sredstva. Čeprav zaposlena v MGL, je vse življenje sodelovala tudi z drugimi gledališči in off skupinami ter nastopala pred kamero in mikrofonom. »Igrala bom, dokler bom migala,« je sklenila že kot mlada igralka in tako razmišlja tudi danes. Prejela je številne nagrade in priznanja, med njimi sedem Borštnikovih nagrad za igro, Borštnikov prstan, nagrado Prešernovega sklada in odličje Marija Vera priznanje ZDUS. Ko se ozre nazaj, pravi, da je imela srečo, saj je v življenju srečevala ljudi, ki je niso omejevali, temveč so ji pomagali naprej.

Se vidimo v knjižnici Trebnje.