Zbiranje domoznanskega gradiva

V Knjižnici Pavla Golie Trebnje že nekaj časa zbiramo tiskane publikacije in neknjižno gradivo lokalnega izvora ali pomena. Domoznanska dejavnost pokriva območje občin Trebnje, Mirna, Šentrupert ter Mokronog-Trebelno, obsega pa zbiranje, hranjenje, obdelavo in prezentacijo gradiva, ki se po vsebini ali po izvoru nanaša na to območje.

zemljevid

Domoznanstvo je del kolektivnega spomina, kolikor več vanj prispevamo, toliko bogatejši je. Zato bi si želeli, da nam vi (posamezniki, društva, ustanove, zavodi, podjetja, šole, domovi in drugi), v kolikor pripravljate in izdajate najrazličnejše brošure, vabila, programe, ipd., te tudi pošljete ali pa nas o njih izidu vsaj obvestite.
V kolikor posedujete stare predmete (knjige, razglednice, plakate, fotografije, zemljevide) ali kakršnokoli drugo gradivo, za katero menite, da je dragoceno, pa zanj nimate prostora, vas prosimo, da nas o njem obvestite. Dogovorili se bomo o pogojih hranjenja v naši domoznanski zbirki in to vnesli v pogodbo. Tako publikacije in drugo gradivo ne bo šlo mimo nas, njihova vsebina pa bosta znana in dostopna tudi širši javnosti.

Domoznansko zbirko bo sestavljalo, naslednje gradivo:

  • Knjižno gradivo: dela lokalnih avtorjev ter dela, ki se vsebinsko nanašajo na območje občin Trebnje, Mirna, Šentrupert ter Mokronog-Trebelno;
  • Periodika: časopisi, ki pišejo o našem področju (Glasilo občanov, Dolenski list, Cajtng, Dobro jutro, ...);
  • Raziskovalne naloge: sociološke in druge raziskave o občinah Trebnje, Mirna, Šentrupert ter Mokronog-Trebelno, ki so nastale v raziskovalnih inštitucijah, ter raziskave osnovnošolcev, srednješolcev in študentov. Ob tej priložnosti apeliramo na vse mentorje (šole, zavodi) ali avtorje, da nam svoje naloge pošljejo ali podarijo, mi jih bomo preslikali in vam jih vrnili;
  • Diplomske naloge in disertacije, ki so v vsebinski zvezi s tem območjem, ali izhaja avtor iz tega območja. Ker tovrstnega gradiva še ne posedujemo, vas prosimo, da nam ga pošljete ali podarite, mi ga bomo preslikali in vam ga vrnili;
  • Video kasete in drugo neknjižno gradivo (stare razglednice, fotografije, zemljevidi, kronike, zapisi, itd).

Zgibanka

Kontaktna oseba:
Patricija Tratar
Tel.: (07) 348-21-10
E-mail: patricija.tratar@kpgt.si

e-knjige: Biblos

druzina 25pxV spletni knjižnici Biblos vam ponujamo bogat izbor kvalitetne literature, na Biblosu je na voljo več kot 1.000 e-knjig. 

Za brezplačno izposojo knjig potrebujete le članstvo v knjižnici in dostop do svetovnega spleta. Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.  

revije in članki: Pressreader

odrasli 25px5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih: PressReader

Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport itn.
Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.

 

e-viri: Encyclopedia Britannica

Encyclopedia Britannica druzina 25px− dobro izhodišče za seminarske naloge in raziskovanje

Splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim.

#ostanidoma za mulce

otroci 25pxNa enem mestu zbrane povezave: pravljice, naravoslovje, eksperimenti, izobraževalni portali, knjige, revije, ustvarjalnice, igre: #ostanidoma za mulce

 

 

Lahkonočnice

Lahkonočnice logotip ZlataBela 244 otroci 25pxSpoznajte Lahkonočnice, slovenske pravljice za otroke. Zabavne prigode junakov berejo babice in dedki. Pišejo jih sodobni pravljičarji, rišejo pa mladi ilustratorji.

 

Europeana

 

Europeana druzina 25pxje evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki.

otroci.org

otroci 25pxBrezplačni učni listi ter poučna in uporabna vsebina za vse razrede osnovne šole: otroci.org

 

 

Pančkov svet

otroci 25pxPesmice in pravljice v oblaku: Pančkov svet

Screenshot 3

 

Devetka.net

otroci 25pxZbirka spletnih nalog za osnovno šolo: Devetka.net

 

 

RIC

RIC druzina 25px− Državni izpitni center, kjer lahko najdete vse informacije o izpitih in odgovore na svoja vprašanja.

SIstory - Zgodovina Slovenije

druzina 25px

Prosto dostopne publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalni podatki, arhivski in tiskani viri: SIstory

 Kamra − lokalna zgodovina v zgodbah

 dLib.si − kulturni zakladi Slovenije

 e-viri: Tax-fin-lex

 e-viri: EbscoHost

 e-knjige: EBSCOhost eBook Public Library Collection

druzina 25pxLokalna zgodovina v zgodbah: Kamra

Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje.

 druzina 25pxKulturni zakladi Slovenije, združeni in dosegljivi na vsakem koraku: dLib.si

Portal vam omogoča dostop do digitaliziranega gradiva (časopisi, knjige, razglednice ...). Vanj prispevajo knjižnice, muzeji, društva in drugi.

odrasli 25pxDavki, finance in pravo: Tax-fin-lex

Portal je razdeljen na tri področja: Tax, ki prinaša članke in druge informacije s področja davkov, Fin z izbranimi finančno-računovodskimi informacijami in Lex s pravnimi informacijami.

odrasli 25pxDopolnite vaše seminarsko / diplomsko delo s tujimi strokovnimi članki: EbscoHost

Večdisciplinarna zbirka omogoča dostop do baz podatkov s celotnimi besedili v angleščini. Ponuja e-knjige, strokovne revije ter članke s področij kulture, medicine, izobraževanja ...

odrasli 25pxIzposoja e-knjig v angleščini (navodila), V zbirki lahko izbirate med 30.000 izbranimi e-knjigami v angleščini: 
EBSCOhost eBook Public Library Collection

×

Member Login

×